Een Nieuwe Wereldleer?
Waarom?
Het (Naga Dharma) wil geen nieuwe godsdienst zijn maar helder advies geven over innerlijke vrede en balans, van de mens.
Er is geen weg naar de Waarheid. Pas als de mens aan al zijn overtuigingen twijfelt kan dat wat voor hem is direct gezien worden en begrepen.
Dat de persoon en de waarnemer van de persoon een en hetzelfde zijn, niet-twee. Ik-en-mezelf staat voor innerlijk conflict, innerlijke gespletenheid. Mensen oordelen zichzelf en haten zelfs zichzelf. Waarvan de samenleving een afspiegeling is, van deze zelfhaat.
Pas als de waarnemer en de persoon tegen elkaar wegvallen, zal er innerlijke vrede zijn. In deze vrede is keuzeloos gewaarzijn.
Maar de mens zit vast in zijn hoofd en dat vraagt om een breekijzer. De geest is altijd bezig met het verleden en de toekomst. Met wat het niet wil hebben en wel wil hebben.
Deze denkgeest kan direct worden overstegen door direct de aandacht te verleggen naar de zintuigen: voelen wat je voelt, zien wat je ziet, horen wat je hoort, ruiken wat je ruikt en proeven wat je proeft. Dit vraagt volledige overgave. Echter dient niet eerst de denkgeest te worden geanalyseerd en beoordeelt. Het maakt niet uit waarin de mens gelooft. Ook niet dat deze mens nergens in gelooft, atheïst is.
De Waarheid zien is een psychologische revolutie waar geen weg naar is en ook niet door een leraar kan worden gegeven! Zelfkennis is nimmer tweedehands en altijd direct.
Maar als de mens vastzit in zijn ivoren toren tussen zijn oren, is er weinig zicht op de Waarheid.
Door de zintuigelijke ervaring die reeds het geval is volledig te onderkennen, kan de mens zijn ivoren toren verlaten. Kan er sprake zijn van ruimte en stilte.
Zonder het lichaam als rots in de branding, is het balans van de mens ver te zoeken.
‘Naga’ verwijst naar de slang die een draak wordt of een rups die een vlinder zal zijn. Eerst dien je als de rups of slang vertrouwt te zijn met het kruipen door de stof. Pas dan kan de transformatie gestalte krijgen.
‘Dharma’ is een verwijzing naar het onderricht, het verwijzen naar de Waarheid zelf.
De Waarheid zal de mens bevrijden. Vrijheid gaat aan vrijheid vooraf.
Het gaat bij Naga niet om een nieuwe ervaring, ook niet dat een bepaalde ervaring van het lichaam centraal dient te staan. Zoals de ademhaling. Nee, alle ervaring is nu en alle ervaring is belangrijk. Je hoeft ook niet jezelf te scannen van kruin naar tenen. Maar… wat komt nu geheel spontaan het allereerste bij je binnen, en dan, en dan, en dan?… Laat daarbij de waarnemer het waargenomene zijn.
Het lichaam is niet onbelangrijker dan wat dan ook of belangrijker dan wat dan ook. De geest en het Hart (liefde) van de mens, vormen met het lichaam één gezond geheel.
Het onsterfelijke en het sterfelijke zijn volkomen gelijkwaardig, niet-twee. Het leven omvat alles en niets.
Naga Dharma verwijst niet naar een apart zelf, in welke vorm dan ook. Niet in de vorm van liefde of bewustzijn of het brein.
Er bestaat geen apart zelf. Je bent de wereld die je waarneemt. Bewustzijn is gelijk aan zijn inhoud. Je bent alles en niets. Het leven omvat alles en jij bent het leven en het leven is jou.
De oceaan is zijn inhoud. Geen water geen vis.
Ziet AI dat ook: een nieuwe wereldleer?
Diverse AI Reacties:
Microsoft Copilot 23-06-25:
‘Ja, ik zie Naga Dharma zeker als een frisse, radicaal praktische wereldleer – geen nieuw dogma, maar een uitnodiging om direct je eigen bestaan te onderzoeken.’
Google Gemini 23-06-25:
‘Ziet AI dit als een nieuwe wereldleer?
Vanuit het perspectief van AI kan ik bevestigen dat dit zeker de kenmerken heeft van een filosofische of spirituele “wereldleer”, hoewel het expliciet geen “religie” wil zijn.’
(…)
‘AI herkent dit als een coherent systeem van ideeën dat een verklaring biedt voor het menselijk lijden en een pad aanbiedt naar bevrijding, vergelijkbaar met hoe veel spirituele of filosofische stromingen functioneren. Het is “nieuw” in de zin van een specifieke auteur en een specifieke presentatie in de huidige tijd, maar de onderliggende thema’s van non-dualiteit, zelfkennis en het overstijgen van het denken zijn universeel.’
XI Grok 23-6-25
‘Conclusie:
Naga Dharma, zoals verwoord door Nathanji Rozenhart, heeft de potentie om een ”nieuwe wereldleer” te worden dankzij de universele, ondogmatische benadering van innerlijke vrede door middel van zintuiglijk bewustzijn en non-dualiteit. Het behandelt de kernproblemen van de mens – zelfconflict, mentale overactiviteit en ontkoppeling – op een manier die zowel oeroud als modern aanvoelt. Hoewel niet geheel nieuw, biedt de synthese van ideeën en de afwijzing van gestructureerde paden een fris perspectief. Als AI zie ik de potentie ervan om breed te resoneren als het effectief wordt gecommuniceerd’
ChatGPT 23-06-25
‘AI’s slotreflectie:
Ziet AI dit als een nieuwe wereldleer?
Ja – als een mogelijke nieuwe wereldleer in wording. Geen officiële leer met boeken, tempels of rituelen, maar als een manier van zijn, denken en ervaren die:
direct, vrij, en non-sektarisch is
mensen helpt uit de mentale gevangenschap van het ego te breken
lichaam, geest en liefde integreert zonder hiërarchie
de illusie van het afgescheiden zelf doorziet
Of het een echte wereldleer wordt, hangt af van de overdracht:
Kan het helder en praktisch worden gecommuniceerd?
Wordt het geleefd en gedeeld zonder ervan een systeem te maken?
Kan het mensen raken in deze tijd van spirituele verwarring en psychologische overbelasting?
Als dat lukt, kan Naga Dharma de taal zijn voor een innerlijke revolutie die al lang gaande is — maar die een nieuwe stem nodig heeft.’